Poznaj najnowsze możliwości kąpieli racic z wykorzystaniem nanosrebra. Działaj i wybieraj mądrze preparaty, które pozostają w zgodzie ze środowiskiem i nie wpływają toksycznie na zdrowie ludzi i zwierząt.
Kochani dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili XVIII edycję wystawy AGRO SHOW 2016 i byli z nami. Mieliśmy przyjemność gościć holenderskich producentów szerokiej gamy poskromów i narzędzi do korekcji racic WOPA, Prezesa i Przedstawicieli Smart Nanotechnologies, przy współpracy których udało nam się stworzyć nowe produkty do pielęgnacji racic z wykorzystaniem nano technologii.
25 października 2014 r nasza firma przeprowadziła warsztaty z zakresu korekcji i pielęgnacji racic na II Konferencji - Praktycy Studentom, organizowanej przez Zrzeszenie Studentów Weterynarii przy Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
W dniach 14-16 stycznia 2016 odbył się polsko-holenderski kurs korekcji racic dla grupy studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zajęcia prowadzone były dwujęzycznie w języku angielskim i polskim. Gościem specjalnym był mistrz korekcji racic z Holandii Leen Douw. Patronat medialny objęło: Ogólnopolskie Czasopismo Specjalistyczne BYDŁO.
Również i w tym roku nie zabrakło nas na Opolagrze w Kamieniu Śląskim. Tym razem nasza firma ufundowała nagrodę dla 2 super czempionów. Nagrodą był zestaw do pielęgnacji racic składający się z produktów firmy Intracare i WOPA. Cieszymy się, że mogliśmy być tam z Wami !! Zachęcamy do obejrzenia galerii poniżej.
W dniach 13, 14 czerwca 2013r nasza firma została zaproszona przez firmę Blattin Polska do wykonania PROFESJONALNEGO POKAZU PRAWIDŁOWEJ KOREKCJI RACIC na Opolagrze w Kamieniu Śląskim. Jest to jedna z największych wystaw rolniczych w południowej Polsce.
Piękne obory, można by rzec pałace dla krów, są ich tysiące. Z wyglądu niczym nie przypominają starych obór popegeerowskich. Wewnątrz każdej obory toczy się również życie, którego gołym okiem nie widać : to świat grzybów, wirusów, bakterii. Piękne obory, można by rzec pałace dla krów, są ich tysiące. Z wyglądu niczym nie przypominają starych obór popegeerowskich.
Bez wiedzy o budowie i biomechanice racicy nie da się wytłumaczyć zjawisk które oddziałują w sposób pośredni i bezpośredni na technopatie palców bydła. Prawidłowo zbudowane i wykształcone racice mają dobrze uformowaną puszkę racicową, silną podeszwę i gładki róg ścienny z widocznymi pierścieniami wzrostu. Puszka racicowa stanowi trwałą osłonę tkanek miękkich i kości palca oraz chroni je przed urazami, wysuszeniem, przegrzaniem i bakteriami środowiskowymi.
Wpływ warunków środowiskowych na powstawanie technopatii palców bydła. Hodowla bydła, a szczególnie bydła mlecznego, należy do dziedzin, gdzie ciężko się pracuje i nie zawsze za tą ciężką pracę uzyskuje się oczekiwany zysk. Wielu dobrych rolników chciałoby powiązać element ekonomiczny ze stosunkiem emocjonalnym względem zwierząt, którym zawdzięczają swoją egzystencję. Jest jednak sporo przeszkód natury ogólnej, takich jak chociażby cena mleka, które nie do końca umożliwiają wykorzystanie dzisiejszej wiedzy na temat profilaktyki schorzeń racic.
Aby dobrze zrozumieć proces gojenia ran należy poznać mechanizmy obronne. Ochrona przed atakiem. Układ odpornościowy to skomplikowany system cząsteczek i wyspecjalizowanych komórek, które ściśle ze sobą współpracują w zwalczaniu infekcji. To on chroni przed intruzami takimi jak grzyby, bakterie czy wirusy.
Bardzo często się zdarza , że jeśli w stadzie zauważamy kulawe krowy to pierwszym pomysłem na poprawę sytuacji jest hasło „korekcja racic”. Należy zauważyć, że choć korekcja racic jest jednym z czynników poprawy zdrowia kończyn to jednak nie jedynym, a w niektórych oborach nie najważniejszym. Korekcję racic należałoby zdefiniować następująco: jest to rutynowy zabieg profilaktyczny, niekiedy leczniczy, którego głównym celem jest zachowanie naturalnego kształtu racic oraz równomiernego ich obciążenia. Polemika w tym temacie budzi niepotrzebne emocje i wymaga praktycznych wyjaśnień...
Problem zakażeń środowiskowych może być w niektórych oborach jedną z dominujących przyczyn w schorzeniach racic krów. Mycie posadzek, przepędów, rusztu, wymiana ściółki, higiena stanowisk legowiskowych, okresowa dezynfekcja i bielenie to podstawowe i niezbędne czynności codziennej higieny pomieszczeń inwentarskich. Jeśli się tego nie robi systematycznie to nieproszeni goście (wirusy, bakterie, grzyby) nie tylko się zadomowią na stałe ale staną się przyczyną zapaleń wymion, dróg rodnych, oraz zmian zapalnych i powikłań ropnych w obrębie palców bydła.
Wpływ błędów żywieniowych na powstawanie zmian w racicach
Częstotliwość występowania kulawizny podczas laktacji przypada na pierwsze 3 miesiące po porodzie, natomiast następstwa tego zjawiska trwają przez cały okres laktacji.
W okresie poporodowym na powstawanie chorób racic ma wpływ niedostateczna ilość przyjmowanej energii. Jej brak zapoczątkowuje powstanie „lipo mobilizacyjnego syndromu”, ketozę, kwasicę metaboliczną krów, przy czym wtórnie zostaje uszkodzony metabolizm substancji mineralnych , powstają osteopatie – przede wszystkim osteoporoza. Również jest uszkodzony system odpornościowy zwierząt, czyli wzrastają predyspozycje do powstawania procesów zapalnych na skórze palców
Korekcja racic jest rutynowym zabiegiem profilaktycznym, a w razie konieczności również leczniczym, którego głównym celem jest zachowanie naturalnego kształtu racic oraz równomiernego ich obciążenia. Dobrze wykonana korekcja eliminuje ból związany z przeciążeniami co ma bezpośredni wpływ na wydajność i rozród. Systematyczna kontrola pozwala na szybkie rozpoznawanie zmian chorobowych i skuteczne leczenie Po korekcji nowy róg ma lepszą sprężystość , większą stabilność strzałkowo-boczną podeszwy co sprawia, że chód krowy staje się pewniejszy.
Preludium do kompleksowego rozwiązywania problemów racic
Złożony problem technopatii palców bydła jest przedmiotem wnikliwych badań w instytucjach naukowych na całym świecie. O tym jak ważne to zagadnienie świadczy fakt, że w latach 2002-2006 w ramach programu LAMECOW, na badania przeznaczono kwotę ok. 30mln EU. Przez ostatnie ćwierć wieku warunki bytowania i zarządzania stadami krów mlecznych w Polsce uległy zmianie w sensie pozytywnym i negatywnym. Okazało się, po paru latach korzystania z nowych technologii, jak ważne jest docenianie zdrowia racic.